Обезмасляване на прясно мляко

вторник, 7 август 2012 г.

От всички храни, които човек употребява млякото и млечните продукти са най-застъпени. Тибетските йоги още преди 2500 години са нарекли киселото мляко "дахи" - храна но боговете. То е единственият продукт, нарочно създаден от природата, именно да бъде храна.

Мляко

Белтъчините в млякото са казеин, лактоалбумин и лактоглобулин.

Млякото е бедно на полиненаситени мазнини. Ето един лесен домашен начин за обезмасляване на млякото. След като го сварите и изстудите,го оставете в хладилника за 24 часа, налято в буркан. Сметаната се издига нагоре и можете да я оберете с лъжица.

Въглехидратите на млякото са представени главно от млечната захар, лактоза.

Най-застъпени са витамините А, D и В2.Особено важен за развитието на костната система е витамин D.

От макроелементите най-много са калцият, калият, магнезият, фосфорът, натрият, хлорът.

Българското кисело мляко заслужава специално внимание поради завидните си вкусови, диетични и лечебни свойства. Млечно-киселата му ферментация се осъществява от млечнокисели бактерии, първата позната от които е Бацилус Булгарикус, открита от българина д-р Стамен Григоров.