Зърнени храни и ориз

понеделник, 11 юни 2012 г.

Много често оризът и зърнените храни се обвиняват като основна причина за нашето наднормено тегло. Това обаче не е така. Всъщност дори са полезни и необходими за здравето ни.

кафяв и бял ориз

Те ни осигуряват различни количества от витамините Е и В, както и желязо, белтъчини, въглехидрати и разбира се, фосфор; ако ги консумираме ги в пълнозърнест вид, тоест заедно с триците ни осигуряват и достатъчно растителни влакна.

Зърнените храни са богати на витамин В12. Ето защо при дефицит на този витамин е добре освен като хранителна добавка да си го набавяме и от зърнени храни. Но колкото и да ги възхваляваме, че са здравословна храна най-важното при тях си остава вкусът.

Човек, който влезе в магазин за пълнозърнести храни, рискува да излезе оттам натоварен с булгур, просо, ечемик, кус-кус и дори фино царевично брашно за мексикански питки тортили.

Но това не е за препоръчване. Оставени в някои топъл шкаф за хранителни продукти, тези брашна и пълнозърнести храни се развалят, а на всички, които ги харесваме, е добре известно, че е най-хубаво да се консумират пресни.

Оризът, който е многофункционална и лесна за приготвяне храна често пъти представлява трудност – какво количество е необходимо за предстоящото готвене.

Ако ще готвим солено ястие, тоест поднасяме ориза като зеленчук, тогава се предвиждат 2 с.л на човек; ако той ще е съставен от кърита – 4 с.л на човек; за ризото и обикновени оризови ястия – 5 с.л на човек. Когато правите оризов пудинг, предвиждайте на 5 с.л 600 мл мляко, това ще стигне за 4-5 порции.

Освен това, не забравяйте че оризът (естествено, неварен) по традиция се използва, за да се обсипват младоженците. В този случай може да вземете колкото ориз искате!