Загуба на слуха - неща, които трябва да знаете

вторник, 11 август 2015 г.

1. Слуховата загуба е мащабен здравен проблем - трето най-често физическо състояние след артрита и сърдечните заболявания.

2. Постепенната загуба на слуха може да засегне хора от всяка възраст - варирайки от лека до сериозна. Тя представлява внезапно или постепенно намаляване на това колко добре човек чува. В зависимост от причината, може да бъде лека или тежка, временна или постоянна.

Загуба на слуха

3. Степените на загуба на слуха са: лека, умерена, тежка, дълбока.

4. Вродена загуба на слуха означава, че човек е роден без да чува, докато при постепенната нещата се случват с времето.

5. Това е невидимо състояние на организма, човек усеща първо ефектите от неговата поява. Ето защо наличието на проблеми от този род може да станат причина за отчужденост и объркване.

6. При възрастните хора, най-честата причина за загуба на слуха са годините и шума. Има пряка връзка между възрастта на човек и регистрираните случаи на загуба на слуха.

7. При намаление на слуха свързано с годините (пресбиакузис), настъпват промени във вътрешното ухо в резултат на това, че човек остарява. Това е причина за постоянна загуба на слуха. Може да бъде лека или тежка, и винаги е за постоянно.

8. Често при по-възрастните хора, загубата на слуха се бърка погрешно със състояния като деменция.

9. Ако човек е изложен на всекидневен шум, като слушане на силна музика, шумна работна среда, това може да стане причина за постепенна или внезапна загуба на слуха.

10. Други причини за намаление на слуха са натрупване на ушна кал, обект в ухото, травма на ухото или главата, инфекция, спукано тъпанче и други, които влияят на средното или вътрешното ухо.

За повече въпроси и отговори за слуховата загуба се свържете със специалистите от център за слуха Fonio или ги посетете на някой от техните адреси в страната:

улица „Хан Аспарух“ 31, 1463 София (пряка на пешеходната Витошка),
булевард „Васил Левски“ 97, 1000 София (на ъгъла с ул. Стара Планина),
ул. Русе 15, 9000 Варна (зад Операта),

Телефон: 0800 20 123