Грижа за кожата през зимата

четвъртък, 29 октомври 2009 г.

Когато зимата започне, настъпват трудни дни за нашата кожа. Едни от основните фактори, които имат неблагоприятно влияние върху кожата са: студеният, сух въздух, топлината в помещенията, засиленият прием на медикаменти, често острият вятър, стресът, включително и подценяването на слънцезащитата, и т.н.

Специално внимание заслужава по-силно замърсеният въздух. Създават се условия за натрупване на отработените автомобилни газове и производствени димообразни замърсители, както и прах от всякакво къртене, които са силно токсични.

кожа грижа зима

Виждате, че в условията на подобна среда по отношение на кожата, грижите за нейната защита и поддържането й трябва да бъдат постоянни. За тази цел е необходимо да сме по наясно с механизмите на действие на отделните вредни фактори, както и с техните възможностите за неутрализиране.

Първите ефекти, които студът прилага върху кожата, е свиването на кръвоносните й съдове. Трябва да имаме и предвид, че колкото въздуха е по-студен, толкова е и по-сух. Ето затова можем да кажем, че студът изсмуква кожата така, както от вятъра, така и от зимното слънце. Ниските температури се отразяват на секреторната дейност на мастните жлези, които когато достигнат 8 градуса, преустановяват функциите си. Поради това този себум който образуват, не е недостатъчно количество.

След като прибавим към това, че и студът потиска и потоотделянето, става ясно защо защитният водно-липиден слой на кожата, който покрива епидермиса, вече не е в състояние да осигурява надеждната защита чрез ефективна бариерна функция. Тези създадени условия, който благоприятстват размножаването на различните болестотворни микроорганизми, често предизвикват възпалителни процеси в кожата. Улеснява се и проникването на алергените, което е възможно да доведе до студова алергия.

Засиленото отопляване на помещенията през зимата също създава проблеми на кожата, защото сухият и топъл въздух в тях допълнително я изсушават. При влизане от студено в топло помещение, лицето, носът и бузите се зачервяват. Много често при такива случаи носът протича.

Също характерно за сухата кожа е, че тя много лесно губи вода и може бързо да изпадне в тежка дехидратация. Заради това грижите за нея трябва да бъдат не само редовни, но и интензивни:

1. Почистването на кожата се извършва с меки препарати, който не съдържат алкалий. Използват се в малки количества и отмиването им става много внимателно. Водата за лицето не трябва да съдържа алкохол. Препоръчва се приложението на почистващо мляко. Може да се използва и розова вода.

2. Знаете, че геловете за баня и сапунът изсушават кожата. За предпочитане е при къпане да се прилагат продукти, притежаващи омазняващи свойства. Вредно е да се прекалява с търкането на кожата за да се почисти по-добре, защото така се разрушава защитният слой. С кърпата трябва да се попива водата, без да се търка.

3. Всяка чувствителната кожа има нужда от редовно овлажняване.

Екстрактът от папая, известен още като хидратине, е една от най-важните съставки на модерните козметични препарати. Той действа като източник на енергия, стимулира и активира клетъчната обмяна. Също така образува защитен филм върху кожата, чрез който намалява загубата на влага. Задържане на водата с помощта на свързващи я вещества. Такива са например уреята, хиалуроновата киселина, глицеринът, колагенът и други, които се включват в състава на почти всички козметични продукти.

4. Използването на козметичните кремове през зимата, се извършва като сутрин се нанася богат на съставки нощен крем, а през нощта се слага лек дневен хидратиращ крем. Препоръчва се използването на козметични продукти, които са богати на витамин Е и витамин А.

5. Вместо гел за вашите очи може да се използва крем. По-високото съдържание на мазнини в кремовете, нежните участъци около очите се защитават по-добре. Кремът се нанася много внимателно сутрин и вечер.

6. Препоръчително е веднъж седмично да се прави крем-маска на лицето и шията. Така тя изглажда бръчките, хидратира и успокоява.

7. Препоръчително да се прави парна баня веднаж седмично.

8. Не прилагайте механичен пилинг, ако кожата ви се зачервява.

9. В помещенията и работата пред компютъра много хора се оплакват от раздразнени очи. Помощ в това отношение предлагат студените компреси, които поставени в продължение на 10 минути на очите, бързо ги успокояват. Ако очите са подпухнали, може да се използва овлажняваща маска или гел за очи.