Борба с целулита

неделя, 1 август 2010 г.

Защо се появява?

Естрогените въздействат на кръвоносните съдове в подкожната тъкан. В резултат на нарушението на кръвообращението в малките съдове се стига до недостиг на снабдяване с кислород на мастните тъкани. Образуват се мъртви и "полумъртви" клетки. Имайки предвид, че мастната тъкан се разполага в "килийки", от които се образуват твърди бучки мазнина, в резултат на всичко това се появява характерната повърхност на кожата.

борба с целулита

Кога се появява?

Обикновено целулитът възниква след пубертета. Примерно в около 12% от случаите целулитът възниква по време на пубертета, в 20% по време или след бременността и в 25% от случаите по време на менопаузата. По този начин, може да се каже, че целулитът преди всичко възниква в периодите на "хормонални изблици".

Къде се крие причината за целулита?

Лошата екология, неправилното хранене, постоянните стресови ситуации - всичко това, което нито спомага за красота, а още по-малко здравето. Но между всички останали причини съществуват няколко основни, задължително водещи към целулит. Това е наследствената предразположеност, хормоналният дисбаланс, нарушената функция на щитовидната жлеза, нарушението на работата на подстомашната жлеза и хиподинамията.

Разбира се, че първите три причини се отстраняват само с помощта на ендокринолог (а не в козметичния кабинет и още повече самостоятелно), а последствията на хиподинамията могат да бъдат с успех премахнати от козметичката.

Но, преди да бягаш на процедури по премахване на целулита, трябва да се ориентираш какво става в организма ти, на кой стадий на развитие се намира целулитът ти и дали го имаш въобще.