Нека поговорим за зеленчуците. С настъпването на пролетта, започваме повече да се замисляме за тях. Всички сме наясно с факта, че са много полезни и трябва да бъдат неизменна част от нашето меню, но понякога трябва да ни се припомня.
Например, зелените представители на семейство Бобови са известни с това, че съдържат два пъти повече витамин А отколкото жълтите разновидности.
Соята, която не много от нас обичат, е всъщност много полезна. Тя е много богат източник на витамин А и съдържа 10 процента растителни белтъчини.
Дори за тези от вас, които не са любители на храните от семейство Бобови, има надежда. Специалистите препоръчват карфиол, броколи и зеле.
Броколи е по-добрият вариант от карфиола, защото съдържа 40 пъти повече витамин А, а и витамините В и С също.
Зелето е също много богато на витамин С. Витамин С е много полезен срещу болести и стрес. Това е полезен факт за тези, които са подложени на умствено и психическо натоварване.
За да победите анемията, се доверете на зеленчуци, богати на желязо, като спанак и коприва, например.
За да избегнете образуването на кариеси и зъбна плака, яжте сурови моркови и ябълки, които съдържат фибри и действат като четка за зъби.
За зеленчуците
събота, 9 април 2011 г.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
0 коментара:
Публикуване на коментар