Хранете се правилно

петък, 16 октомври 2009 г.

С малко усилия можете да се грижите за тялото си и да подобрите самочувствието си. Така ще изглеждате по-добре и ще бъдете в добра форма. Вероятно вече имате свой опит в това, че следването на строги диети и съвети може да доведе до нежелани резултати. Обмяната на вещества у всеки човек има индивидуални особености и вкусове към различните храни.

Когато решавате как и с какво да се храните, колко пъти и с какво количество, се отчитат различни фактори от ежедневието. В редица случаи може да се наложи да обсъдите хранителния си режим със специалист - диетолог, ако имате например проблеми с наднормено тегло. Диетологът може да прецени индивидуалните особености на обмяната на веществата и да даде нужния съвет, за да постигнете правилно хранене.

В резултат на дългогодишни изследвания и наблюдения, лекарите са установили някои основни принципи на здравословното хранене, които могат да послужат за ориентир. Ето някои от тях:

- Храната трябва да е балансирана, за да осигурява на организма необходимата енергия;

- Да съдържа достатъчно протеини (риба, месо, млечни продукти, яйца и т.н);

- Пресните плодове и зеленчуци са източник на витамини, минерали и целулоза;

- Закуската не бива да се пропуска - тя е съществена част от хранителния режим;

- Полезно е да се пие повече вода (особено през летните месеци), за да не се допусне дехидратиране на организма. Количеството се определя от нуждите на организма ви.